Welkom bij Dierenasiel De Hazenberg

De Hazenberg is een regionaal opvangcentrum voor zwerf- en afstandsdieren, met name honden en katten. De regio bestaat grofweg uit de volgende gebieden: De Utrechtse Heuvelrug, Wijk bij Duurstede, Veenendaal, Rhenen en Scherpenzeel.

Uit deze regio worden 24 uur per dag alle zwervend aangetroffen honden en katten naar het asiel gebracht. Dit gebeurt grotendeels d.m.v. dierenambulances. Ook worden uit dit gebied dieren opgenomen waar eigenaren door omstandigheden afstand van moeten doen. Deze dieren worden alleen dan opgenomen als er ruimte voor is en als het dier een goede herplaatsingkans heeft. Dit om te voorkomen dat het asiel overvol raakt met niet of nauwelijks te herplaatsen dieren. Per jaar worden tussen de 400 en 500 dieren opgevangen.

Quarantaine-afdeling
Gelukkig wordt een gedeelte van de zwervend aangetroffen dieren weer opgehaald door de eigenaar. De dieren die niet opgehaald worden verblijven eerst 14 dagen in de quarantaine-afdeling. In deze tijd worden de dieren onderzocht, ingeënt en gechipt door de dierenarts die verbonden is aan het asiel. Tevens worden alle dieren in deze periode ontwormd en behandeld tegen vlooien.

Kattenpaviljoen
Alle katten ouder dan een half jaar worden ook geneutraliseerd.
Na deze quarantaineperiode mogen de honden naar de speelweides en worden zoveel mogelijk ondergebracht in groepsverband.
De katten gaan naar het kattenpaviljoen, waar ook zij in groepsverband worden gehuisvest. In de zomer verblijven alle volwassen katten in de kattentuin. Vanaf dat moment wordt bij de dieren veel aandacht besteed aan hun gedrag, zodat een nieuwe eigenaar voldoende informatie krijgt bij herplaatsing.

Gelukkig lukt het bij bijna alle dieren (meer dan 90%) een nieuw tehuis voor ze te vinden. Tevens wordt er door De Hazenberg samengewerkt met de Stichting Amivedi. Deze stichting probeert dieren die weggelopen zijn weer te herenigen met hun baas.